Natasja, digital nomad bij The Learning Hub

Blog

door

Elise D'haeseleer

Werken bij
Natasja Bollyn in Canada

Sinds 2015 werk ik bij The Learning Hub als Instructional Designer. Dat is een heel afwisselende functie. Ik help klanten bij het analyseren van hun noden en verwachtingen op het gebied van leren, maar vooral de uitwerking van de (digitale) opleidingen is mijn ding: het storyboard schrijven, het ontwerpen van de visuals, en het ontwikkelen van de interacties in één van onze authoring tools.

Ik was eigenlijk nog niet lang gestart bij The Learning Hub, toen mijn vriend voor zijn werk naar het buitenland moest: een jaar naar Canada. Het was wat wikken en wegen, maar uiteindelijk hakte ik de knoop door: ik wilde mee naar Canada.

De impact van bedrijfscultuur

Met de vraag om 6 maanden mee te gaan en vanuit het buitenland te blijven werken voor The Learning Hub stapte ik naar Winnie, onze managing partner. Ze was niet alleen akkoord, maar zelfs enthousiast. Samen hebben we uitgezocht hoe we deze samenwerking konden laten slagen.

Bij The Learning Hub heerst een heel open sfeer. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik in de eerste plaats al wist dat ik die vraag kon stellen. Ook flexibiliteit is bij ons belangrijk: we houden rekening met de situatie van onze collega's en dus werken wij met flexibele werkuren, regelmatig van thuis uit.

De sleutel tot het succes van een flexibele werkomgeving? Goede afspraken.

De basis van een succesvolle werkomgeving die dit alles toelaat: goede afspraken over beschikbaarheid en bereikbaarheid. En omdat ik bovendien voor een langere tijd niet op kantoor kon zijn, zochten we naar nieuwe middelen om snel en goed te kunnen communiceren. Enter Slack!

"Bij The Learning Hub is transparantie belangrijk, zeker naar onze klanten.

Ik sprak ook met de klant voor wie ik op dat moment werkte: of hij liever had dat één van mijn teamleden overnam. Bij The Learning Hub is transparantie namelijk heel belangrijk, zeker naar onze klanten. Maar al snel bleek dat er ook voor de klant geen probleem was: we stemden regelmatig af via Skype en zo kon ik mijn project gewoon vanuit Canada afwerken.

Het was fijn om te zien hoe iedereen zo enthousiast bijdroeg aan mijn buitenlandse ervaring als digital nomad.

Natasja Bollyn - canada

Reizen en werken: de ideale combo

Het was natuurlijk niet evident. Het tijdsverschil zorgde ervoor dat ik niet altijd bereikbaar was op momenten dat mijn team actief was en omgekeerd. We hadden een deal gesloten: ik was beschikbaar via Slack en mail op onze gemeenschappelijke werkuren en ik zorgde ervoor dat ik via Skype kon inbellen voor de teammeetings.

Om meer uren samen te hebben begon ik elke dag wel iets vroeger, om 6u. Maar dan kon ik ook vroeger het werk terug neerleggen en had ik nog wat extra vrije tijd. Voor de teammeetings moest ik wel om 1u 's nachts uit mijn bed.

Tijdsverschil een nadeel? Integendeel, hierdoor kon ons team zelfs sneller schakelen.

Zelfs van het tijdsverschil zag Winnie de voordelen in: omdat ik op een ander moment werkte, konden we met het team sneller schakelen. Terwijl in België iedereen sliep, kon ik verder werken aan een project en omgekeerd. Dat zorgde ervoor dat taken nog sneller opeenvolgend konden uitgevoerd worden. Je kon het letterlijk aan het einde van de werkdag doorgeven aan iemand en de dag erna al veel verder staan als je het werk weer oppikte.

Eigenlijk is reizen en werken de ideale combinatie: ik en mijn vriend werkten allebei fulltime in de week en elk weekend reisden we rond. We leerden de omgeving kennen en gingen veel hiken en kamperen. Canada is een supermooi land, zeker als het op natuur aankomt.

"Je hebt eigenlijk een half jaar lang een droomleven: je gaat werken, maar je vrije tijd gaat volledig op aan nieuwe dingen leren kennen, in een andere omgeving vertoeven, tussen helemaal andere mensen wonen.

Terug naar België

Na 6 maanden in het buitenland keerde ik terug naar België. Je voelt dan wel dat je er even tussenuit bent geweest: het team was gegroeid, en ik had ook wel wat gemist van wat er op kantoor gebeurd was tijdens mijn afwezigheid: de inside jokes en verhalen van de collega's, daar was ik vlak na mijn terugkomst niet altijd in mee. Maar dat duurde ook niet lang.

Uiteindelijk is het project een succes gebleken: zo succesvol zelfs, dat ik nog een tweede keer ben vertrokken, maar dan wel voor maar 3 maanden. Ook voor het team bleek het een succes te zijn, want Slack, dat gebruiken we nog steeds voor interne communicatie en ook de andere bedrijven binnen de groep zijn het ondertussen al gaan gebruiken. Het toont ook aan dat ons team goed kan samenwerken, over grenzen heen.

Of ik het nog zou doen? Ja hoor, het was een fijne ervaring. Deze zomer gaan we trouwens terug naar Canada om onze vrienden van daar op te zoeken en nog wat verder te reizen in de buurt waar we zelf verbleven. Maar voorlopig blijft het deze keer bij een reis van vier weken. Ik kom dus snel terug!

Volledig naar het buitenland verhuizen, dat zie ik niet zitten. Maar dit was een ideale gelegenheid om van het leven als digital nomad te proeven.

Ben jij ook op zoek naar een werkomgeving waar je als digital nomad aan de slag kan? Dan ben je bij Comma Group aan het juiste adres. Check zeker eens onze vacatures of stuur gewoon een spontane sollicitatie!

Written by

Blijf lezen, deze artikels zijn ook interessant