Serious games: businesstraining op een ander niveau

Blog

door

Elise D'haeseleer

HR
Chess game

Als we ‘t hebben over serious games, denken mensen al vaker aan het game-aspect dan aan het serious-aspect. Spijtig, want wie denkt dat dat “maar” spelletjes zijn, heeft het grondig mis. De digitalisering van bedrijven is in constante evolutie en e-learning heeft ondertussen ook al grote stappen genomen. Eén van die stappen is het gebruik van serious games. Dus wat houdt het nu precies allemaal in?

Van game based learning tot serious play

Game based learning kennen we allemaal: het verwerven van inzichten door middel van een spel. Al dan niet digitaal. Het idee van leren door ondervinding of door zelf een inzicht te verwerven is hier heel belangrijk. En dat is ook de basis van serious games.

Serious games zijn games, maar ze hebben een specifiek educatief doel. Bij serious games wordt er gebruik gemaakt van de typerende spelelementen, maar met het doel om de speler iets bij te leren. Waarom per se met een game? Eén woord: engagement.

De effectiviteit van serious games komt voort uit het gebruik van die elementen die ervoor zorgen dat mensen de game willen spelen en zo kennis opnemen. 

  • Verhaal: games bevatten verhaalelementen. De verdere ontwikkeling van het verhaal binnen een game triggert spelers.
  • Spelmechanisme en interactiviteit: de spelmechanismen die gebruikt worden, vragen om interactie met het spel zelf of medespelers. Een simpel voorbeeld is bijvoorbeeld bij een bordspel met een dobbelsteen gooien, pionnen verzetten, beurtrollen, …
  • Regels: een spel verloopt altijd volgens bepaalde regels die de spelers moeten volgen.
  • Competitiviteit: games bevatten uitdagingen of een competitief element dat de speler aanspoort een specifiek doel te behalen.
  • Bij digitale games: een immersive grafische omgeving waarin de speler terechtkomt. Een soort van nieuwe, maar toch herkenbare wereld.

Deze spelelementen zijn belangrijk omdat ze het engagement met de spelomgeving en de opgedane kennis verhogen. Bij serious games is de fit met het bedrijf dus een heel belangrijk onderdeel. De situaties moeten herkenbaar zijn voor de mensen die de serious game gebruiken, dus het immersive aspect is een essentieel onderdeel.

Naast de spelelementen hebben serious games een ongelooflijk voordeel, dat bij andere manieren van leren misschien soms verloren gaat. Serious games laten toe om bepaalde kennis op te nemen en toe te passen in een veilige omgeving. Het aanleren van die skills en het praktisch oefenen daarop, gebeurt binnen die specifieke omgeving en is niet schadelijk voor de werkomgeving zelf. Bijvoorbeeld bij serious games in de medische sector is dit van groot belang.

Pak je businessprobleem aan met een serious game

Serious games gaan dus verder dan enkel het entertainende aspect. Ze stellen mensen in staat om kennis op te doen op een aangename manier, waarbij engagement centraal staat. Door het implementeren van toegespitste informatie binnen het concept van “al doende leren” en zelf ontdekken, blijft het educatieve aspect bewaart en vormt het zelfs de basis van de game. Op die manier werken serious games op een ander niveau dan andere vormen van training.

Wil je graag meer weten over serious games? Heb je een businessprobleem dat je op een andere manier wil aanpakken? Kom dan op 19 mei naar The Taste of Inspiration: New Technologies and Learning en kom er alles over te weten! Registreer je gratis:

Written by

Blijf lezen, deze artikels zijn ook interessant