De drie pijlers van een toekomstgerichte IT-strategie

Blog

door

Vincent Vanderbeck

Innovatie
Pijlers IT-strategie: data

3 belangrijke topics in de CIO track van de The Future is Now waren Intelligente Data, Decentrale platformen en innovatie. Ook al was Artificiële Intelligentie de rode draad, AI kan niet bestaan zonder data. De nieuwe platformen zijn allemaal AI-gedreven en AI staat nu eenmaal gelijk aan innovatie. Dit alles was stof voor een aantal boeiende sessies en een rondetafeldiscussie op het einde.

Was je er niet bij op #TFIN2017? Download dan hier de slides:

Innovatie

Een vraag die vele CIO’s zich stellen is hoe innoveren mogelijk maken binnen een bedrijf en ondertussen alle legacy nog onderhouden en ondersteunen. De oplossing volgens Dimitri Lambrechts lag duidelijk in het definiëren van kleine projecten die als start-ups moesten behandeld worden. Kleine projecten met kleine budgetten bieden het voordeel dat een “fail fast” principe kan toegepast worden.

I'd rather be fired today for trying
than to share the blame tomorrow for denying

Zo kan op een iteratieve manier proefprojecten opgestart worden, getest worden en indien succesvol uitgerold worden binnen de organisatie zelf. Natuurlijk is dit een strategie die zich al bewezen heeft, maar de sleutel ligt volgens Dimitri bij lef. Er is een behoorlijk portie lef nodig om op een open en transparante manier nieuwe technologieën uit te proberen en bereid te zijn te falen indien de case, de technologie of de toepassing niet de juiste blijkt te zijn.

Intelligent data

En uiteraard kan het één niet zonder het ander. Innovatie wordt gedreven door nieuwe technologieën en nieuwe technologieën hebben kleine innovatieve projecten nodig om geïntroduceerd te worden binnen een organisatie. Net zo met Artificiële Intelligentie. We horen zeer veel over deze nieuwe technologie, maar de grote moeilijkheid ligt nog altijd in het “hoe dit introduceren in de organisatie”. Volgens Shirag Patel van Opentext liggen de opportuniteiten voor AI en Machine Learning in efficientie verbetering. We hebben een periode achter de rug waarin het diagnosticeren van data belangrijk was zodat we te weten komen waarom iets gebeurd was. En we zijn nu aan het evolueren naar een vorm van predictive analytics zodat we kunnen voorspellen wanneer een klant zou kunnen vertrekken of wanneer een machine zou kunnen stilvallen. Om nadien te gaan naar een fase waarin we prescriptive analytics gaan gebruiken die, ondersteund door MachineLearning, mensen kunnen suggesties geven wat ze als volgende stap moeten doen. Dit zal een volledige nieuwe vorm van samenwerking tussen mens en machine kunnen tot stand brengen. Maar een prerequisite voor deze toepassingen is data. Veel data.

Gartner Evolution of Insights

Decentrale platformen

Deze data is dan ook de drijfveer van platformen. Platformen zoals we die kennen in het dagelijks leven (facebook, AirBnB, Uber) zijn de drijvende kracht achter een nieuwe digitale economie. De volgende versie van een digitale economie staat al klaar in de startblokken onder de vorm van decentrale platformen. En dit zit er ook aan te komen binnen de grote organisaties. Een “Decentralised Enterprise” is dan ook de toekomst. Dimitri De Jonghe ziet binnen grote organisaties veel mogelijkheden om met blockchain als technologie over te gaan naar een gedecentraliseerde onderneming.

Ondertussen ontstaan er nieuwe versies van databases, filesystems, e-cash en processing die allemaal gebaseerd zijn op blockchain. Die het allemaal zullen mogelijk maken om te komen tot een decentraal platform. Dit is een noodzaak in een wereld waar data in overvloed voorradig is en waar binnen vele organisaties data nog altijd in silos leven om te komen tot een open en transparant netwerk van data binnen een organisatie. Maar ook dankzij blockchain als technologie moet het mogelijk zijn om data te beschermen en privacygevoelige gegevens alleen toegankelijk maken voor diegene die toegang mogen krijgen tot de data. De boodschap van Dimitri was dan ook duidelijk de toekomst van een IT infrastructuur is decentraal, zeker niet meer centraal zoals het altijd geweest is.

Decentrale platformen

We zitten in een tipping point. IT-organisaties veranderen, technologie verandert en wie wil klaar staan voor de organisatie van morgen moet investeren in 3 pijlers :

  • Innovatie. Innovatie ondersteunen, de manier van werken en IT ploegen aanpassen zodat innovatie centraal staat en niet de legacy die opgebouwd is.
  • Data. Zonder data heeft Artificiële intelligentie geen reden van bestaan. Maak data toegankelijk zodat inzichten kunnen gemaakt worden en binnenkort acties kunnen voorspeld worden, of nog beter optimalisaties gesuggereerd worden.
  • Decentraliseer. Niks hoeft nog centraal te staan, te zijn te fungeren. Blockchain laat toe om een decentraal netwerk van data op te zetten waar Trust ingebakken is.

Binnen Comma Group kunnen we helpen met deze drie pijlers. Neem gerust contact met ons op om te helpen in het innoveren van uw organisatie en het introduceren van nieuwe technologieën. Onze Technology Jam Sessions kunnen helpen met het exploreren en introduceren van nieuwe technologieën zoals blockchain en Artificiële Intelligentie.

Written by

Vincent Vanderbeck is een ondernemer met een zwakke plek voor nieuwe technologieën. Als oprichter & managing partner van Comma Group staat hij jonge ondernemers bij in het opzetten van hun eigen bedrijf met een focus op digital innovatie. Als Technofiel begeleidt hij ook bedrijven bij hun ontdekking in nieuwe technologieën zoals AI, Blockchain, IoT en nog veel meer. 

Blijf lezen, deze artikels zijn ook interessant